Pergető

Pergető horgászat

 

Pergető horgászattal nagy vízterületet horgászhatunk le, ez megkönnyíti a jó horgászhelyek és az akadályok, kövezések pontos megismerését. Lényege, hogy különböző műcsalikkal mi keressük meg a hal tartózkodási helyét, illetve megfelelő vontatással kapásra bírjuk azt. Magas színtű művelése pontos halismeretet követel, mert a műcsali és a horgászhely kiválasztásánál tudnunk kell, hogy melyiket hol használjuk, és miképpen vezessük azt a víz egyes szakaszain.

 

 

A felszerelés kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy a felszerelés fokozott terhelésnek van kitéve. Felesleges spórolásra hivatkozni, inkább vegyünk drága, de minőségi felszerelést, mint hogy néhány hónap múlva új botot kelljen venni például a berágódott vezetőgyűrű miatt. Beszélnünk kell a műcsalik fajtáiról is.

A villantók fémlemezből készülnek. Két fajtájuk közismert: a körfogó és a támolygó villantók.

 

 

 

A körforgók működési lényege, hogy kis fülre szerelt kanállal rendelkeznek, mely a tengely körül a bevontatás sebességére forogni kezd, igen intenzív vibrációt keltve ezzel a vízben. Ez azokra a halakra lehet pozitív hatással, melyek az oldalvonalukkal kifinomultan érzékelik a víz különböző áramlásait.

 

 

 

A támolygó villantók inkább lusta, kígyózó-támolygó mozgást végeznek, tökéletesen szimulálják egy sérült, vergődő kishal mozgását.

 

 

 

A wobblerek fából, műanyagból faragott halutánzatok, melyek a testükön található segéd-alkotórészekkel (pl. terelőlemez) a víz áramlását és a vontatás sebességét kihasználva utánozzák a különféle halakat. Színezésük, fajtáik igen változatosak, az üzletbe betévedő horgász igen könnyen a bőség zavarába eshet.

 

 

 

A gumihalak, illetve a twisterek szilikongumiból készült műcsalik, anyaguk hajlékonyságának folytán igen érzékenyek minden mozdulatra. Nagy sikerrel használhatók szinte minden ragadozó hal horgászatánál.

Speciális szerelék az ún. balinólmos-műlegyes szerelék, mely leginkább a pergetés kategóriájába tartozik. A dunai balinhorgászatok alkalmával számtalanszor bizonyított már.

 

 

Made with Namu6