Harcsa étel
Harcsa káposztában
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 kg harcsa
só
5 dkg liszt
10 dkg zsir
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
50 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1/2 csomó kapor
1 mokkáskanál bors
1 cseresznyepaprika
Elkészítés:
1. A harcsát megtisztítom, patkó alakú szeleteket vágok belőle, megsózom és a hűtőbe teszem. Kb. fél óra múlva lisztben megforgatom, kevés zsírban elősütöm és félreteszem.
2. Visszamaradt zsírjában a kockákra vágott szalonnát üvegesre pirítom, azután hozzáteszem a finomra vágott vöröshagymát. Együtt pirítom tovább, majd pirospaprikával ízesítem, illetve színezem. Hozzáadom az átmosott savanyú káposztát, és enyhén megpirítom. Ezután kevés vízben készre párolom. Fűszerezés után tejfölös habarással sűrítem és felforralom.
3. A tetejére helyezett halszeletekkel együtt fedő alatt készre párolom. Tálaláskor tejföllel, finomra vágott kaporral és kakastaréjjal" díszítem.
Energiatart.: 3250 kJ Fehérjetart.: 35 g Zsírtart.: 62 g Szénhidráttart.: 19 g
-----------------------------------------------------------------------
Roston sült harcsaszeletek
Hozzávalók: (4 személyre)
4 (kb. 80 dkg) harcsaszelet
1 csapott evőkanál
halfűszerkeverék
só
1 dl olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
1. A harcsaszeleteket besózom, bedörzsölöm a halfűszerekkel, és hűtőszekrényben 1 órán át pihentetem, hogy a fűszerek és a só jól átjárja.
2. Kevés olajat forrósítok.
3. A harcsaszeleteket morzsába mártom, és a forró zsiradékban mindkét oldalukat szép pirosra sütöm. A sütési idő a halszelet vastagságától függően 6-10 perc. A sütés után lecsöpögtetem az olajat a halról.
4. Hasábburgonyával tálalom. Külön csészében tartármártást kínálok hozzá.
5. A harcsaszeleteket faszénparázzsal működő háztartási rostsütőn is el lehet készíteni, de akkor nem kell morzsába mártani. Elég csak olajjal bekenni a felületét.
Energiatart.: 1390 kJ Fehérjetart.: 37 g Zsírtart.: 12 g Szénhidráttart.: 19 g
------------------------------------------------------------------------
Szalonnás göngyölt harcsa
Hozzávalók: (4 személyre)
60 dkg harcsa színhús
só
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg zsír
1 dl fehérbor
4 dl tejföl
Elkészítés:
1. A hosszában szétnyitott harcsaszeleteket megsózom, befedem a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel, majd a halfilét összegöngyölöm.
2. Kevés zsíron mindkét oldalán átsütöm, és a borral puhára párolom.
3. A haltekercseket végül tejföllel bevonom, és a forró sütőben pirosra sütöm.
4. Burgonyapürével tálalom.
Energiatart.: 2490 kJ Fehérjetart.: 32 g Zsírtart.: 48 g Szénhidráttart.: 5 g