Úszós

Úszós horgászat

 

Úszós horgászattal a víz bármely rétegében felkínálhatjuk a csalit a hazánkban élő valamennyi halnak. Lényege, hogy jól kiegyensúlyozott úszót juttatunk a horgászhelyre, a kapást pedig az úszó mozgása jelzi.

Fontos, hogy megfelelő nagyságú és alakú úszót válasszunk, hiszen a gyakorlatban szélsőséges változatok is előfordulnak.

 

 

 

Az úszó kiegyensúlyozottsága azt jelenti, hogy az úszónak el kell bírnia a ránehezedő terhelést (ólom, forgókapocs, horog, csali), ugyanakkor ne nyúljon belőle a víz fölé nagyobb rész, mint amennyi a kapás jelzéséhez szükséges, hiszen ekkor nem elég érzékeny a szerelékünk.

 

A jó kiegyensúlyozottság és érzékenység, elsősorban a békés halakra horgászva elengedhetetlen feltétel. A ragadozó halakat kevésbé érzékeny szerelékkel is kapásra lehet bírni.

Az úszó kétféle módon erősíthető fel a zsinórra: rögzítve vagy csúszón. Az előbbit inkább csak sekély vizeken, illetve spiccbotos horgászatnál használjuk, mély vízben viszont elengedhetetlen a csúszó úszó. Az utóbbinak az is nagy előnye, hogy az úszó dobáskor lecsúszik az ólomig, így dobáskor az úszó és az ólom együttes tömege érvényesül.

 

Made with Namu6