Pontyetelek

                                                  Burgundi ponty

Hozzávalók:

25 dkg sampinyon

gomba

1 liter burgundi bor

1/2 babérlevél

5-6 szem bors

2-3 szál kakukkfű

2-3 szál

petrezselyemzöld

1 kis fej

vöröshagyma

1 kg ponty

2-3 evőkanál liszt

10 dkg vaj

 

 

Elkészítés:

 

1. A gombát megtisztítom, levágom a szárakat, és többször váltott vízben megmosom.

 

2. A burgundit felteszem főni a babérlevéllel, a borssal, az apróra vágott gombaszárakkal, kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, vöröshagymával, és felére beforralom.

 

3. A fűszeres borban a gombafejeket is megfőzöm; amikor puha, a léből kiszedem.

 

4. A halat lepikkelyezem, felbontom, a beleit eltávolítom. A két halfilét éles késsel leválasztom a gerinccsontról, sűrűn bevagdosom (szálkátlanítom), és kétujjnyi széles csíkokra szeletelem. Besózom, lisztben megforgatom, és kevés forró vajban mindkét oldalán elősütöm.

 

5. A felére beforralt vörösbort leszűröm. A maradék vajat kevés liszttel összegyúrom, belekeverem a borba, és még egyszer felforralva besűrítem.

 

6. Tűzálló tálba rakom az elősütött halszeleteket. A tetejére teszem a főtt gombafejeket, és leöntöm a fűszeres-vajas borral. Tálalás előtt középmeleg sütőben 10-15 percig sütöm.

 

7. Frissen főtt, petrezselyemmel meghintett burgonyával tálalom, abban az edényben, amiben sütöttem.

 

Energiafart: 2200 kJ Fehérjetartalom: 37 g Zsírtartalom: 28 g Szénhidráttartalom: 14 g

-----------------------------------------------------------------------

                                              Fokhagymás ponty

Hozzávalók :

(4 személyre)

2 db 30-40 dkg-os ponty

5 gerezd fokhagyma (zúzva)

10 dkg vaj

zsemlemorzsa

olaj

Elkészítés:

A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A megmosott, kibelezett pontyot besózom és a gerinc mentén jó sűrűn beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. A kisült halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal.

Köretnek hasábburgonyát tálaljunk.

-----------------------------------------------------------------------

                                            Ponty vörösborban

Hozzávalók:

12 szelet ponty

12 egyforma gombafej

2 dl vörösbor

2 szál újhagyma

1 késhegynyi bors

1 babérlevél

1 dkg vaj

2 dl barnamártás

 

 

 

Elkészítés:

 

1. A pontyszeleteket enyhén megsózom, nagy átmérőjű, lapos edényben lerakom egymás mellé, és körberakom a gombafejekkel. Ráöntöm a vörösbort.

 

2. Az újhagymát összevágom, rászórom a húsra, megborsozom, beleteszem a babérlevelet. Egy zsírpapírt bevajazok, és letakarom vele az ételt. Közepes tűzön megfőzöm.

 

3. Lapáttal kiszedem a halat és a gombát. A hal főzőlevét felforralom, beleöntöm a barnamártást, még egyszer felforralom, és forrón a tálalóedényen levő halra öntöm.

 

Energiafart: 1050 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 10 g Szénhidráttartalom: 15 g

Made with Namu6