Süllő étel
Roston sült süllő
Hozzávalók:
(4 személyre)
4 db süllő
zsemlemorzsa
olaj
só
zsemlemorzsa
Elkészítés:
Megtisztítom a süllőt szárazra törlöm. Oldalait 1-centiméterenként nem túl mélyen bevagdalom. A halakat kívül-belül besózom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat.
Vajas petrezselymes burgonyával, citromkarikákkal és tartármártással tálalom.
------------------------------------------------------------------------
Roston sült fogas pilisi mártással
Hozzávalók:
(4 személyre)
1,5 kg-os fogas
2 evőkanál liszt
1,5 dl olaj só
Elkészítés:
1. A fogast lepikkelyezem, felbontom, a belső részét kiszedem, a fejét levágom. Gondosan megmosom, letörlöm, és deszkára fektetem. Éles késsel - a farkánál kezdve - lefejtem a gerincről először az egyik filét, majd a halat megfordítva, a másikat is. A bőrt késsel lenyúzom róla. A filéket négy nagyobb vagy nyolc kisebb szeletre vágom. Megsózom, és lisztben megforgatom.
2. Kevés forró olajban mindkét oldalán aranysárgára sütöm.
3. Tálaláskor a roston sült filék felét bevonom pilisi mártással, és hercegné burgonyákkal körítve tálalom.
-----------------------------------------------------------------------
Fogas sütve
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 szép fogas
10 dkg vaj, olaj
1 kg burgonya
só
fokhagymasó
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A fogast lebőrözöm, filézem és felszeletelem. A halszeleteket megsózom, valamint megszórom fokhagymasóval, lisztbe forgatom. Bő olajban minkét oldalát szép aranysárgára sütöm.
Egy tálra teszem a szeleteket, mellé a petrezselymes burgonyát tálalok, majd az egészet meglocsolom erősen felhevített vajjal.