Műlegyező

Műlegyező horgászat

 

Számos halfajunk fő táplálékai a víz fölött rajzó, a víz színére hulló és ott vergődő rovarok, melyek (hacsak el nem kapja őket egy hal) eláznak, majd a víz továbbsodorja őket.

A pisztrángfélék, továbbá küsz, a vörösszárnyú keszeg, a jászkeszeg, a domolykó ezekből szerzi meg táplálékának javarészét. De a balin is rávág a vizen úszó nagyobb rovarra, lepkére, szitakötőre. Számos hal elfogyasztja az egyes rovarok vízbe rakott petéiből kifejlődő lárvákat is, amelyek vízben töltött életük folyamán egyre fejlettebb alakot érnek el, míg teljesen kifejlődve elhagyják a vizet.

 

 

 

A műlegyes horgászat folyamán a vízből kikelő és a víz színére hulló, vagy az elázott és vízfolyással tovasodort rovart, szitakötőt, lepkét, szöcskét, a vízben élő és mozgó lárvát, nimfát utánzó mesterséges csalival, különböző nagyságú, alakú és színű műléggyel igyekszünk horogra csalni a halat.

 

 

 

A műlegyes horgászatnak külföldön nagy irodalma van. Hazánkban a természeti adottságok miatt csak korlátozottan lehet pisztrángra legyezni. Mégis érdemes megismerni a legyezés alapelveit, nemcsak azért, mert ez hozzátartozik az általános horgászművészethez, hanem azért is, mert a szerényebb pisztrángozó lehetőségek mellett (néhány kisméretű halunkon kívül) a domolykó, a jászkeszeg és főképpen a balin jól ugrik a műlégyre.

A műlegyet a zsinór tömege és a bot rugalmassága révén sajátos "ostorozó" mozgással viszonylag nagy távolságra lehet hajítani. Ehhez azonban elengedhetetlen a műlegyes készség egyes alkatrészeinek (főképpen a botnak és a zsinórnak) tökéletes összhangja. Érthető tehát, hogy a műlegyezésben sikerült ezt az összhangot egységes nemzetközi szabványban (AFTM) rögzíteni.

 

 

 

Száraz léggyel olyan halakra horgászunk, amelyek a víz fölött röpködő vagy a víz színére hullott és ott vergődő rovarokra vadásznak. Ilyenkor többnyire a vízben gázolunk, és a legyet felfelé dobjuk a vízfolyással szemben. Az előke végére kötött egyetlen műlegyet többnyire látott halnak kínáljuk fel.

 

 

 

Nedves léggyel vagy nimfával való horgászat közben az elázott és az örvénylő vízfolyás által tovasodort rovarokkal, a vízben élő rovarok álcáival táplálkozó halaknak kínáljuk fel a műcsalit. Nedves léggyel a víz színe alatt horgászunk.

Használhatunk streamert is, mely kishalat, halivadékot utánoz, becsapva ezzel az óvatlan ragadozókat

 

Made with Namu6